La Capătul Potecii Fără Urşi

Aş vrea să mă plimb pe o nesfârşită potecă…
Şi apoi să părăsesc poteca, să mă afund în pădure, în sălbăticie.
Să gust zmeură şi mure, să mănânc afinele pe care şi el le mănâncă, să stau pe muşchiul verde al copacilor doborâţi, să ascult sunetele pădurii.
Să merg fără frică că dau nas în nas cu unul din cei 7000 de urşi ai României. Cum s-a ajuns aici? Proastă gândire şi proastă gestionare a unui fenomen scăpat de sub control.
Câţi ani a durat până Bucureştiul a scăpat de haitele de câini vagabonzi ce te sfâşiau la propriu printre blocuri?
Şi asta de ce? Pentru că există ei, unii apărători ai animalelor şi diverşi activişti cu o gândire liniara.
La un Comment de al meu destul de inofensiv pe un site despre problema urşilor în exces, am fost aproape încolţit de ei şi poate dacă mai spuneam ceva mă trezeam cu o găleată de vopsea în cap.
Mihai Hai Hui: „De ce ar vrea ţările civilizate un mare carnasier care poate omorî turiştii? Europa e plină de poteci în aer liber, pe care te poţi plimba liniştit fără riscul de a fii atacat de un urs. În România îmi e şi frică să intru în păduri.”
Primesc replici destul de asemănătoare de la 4 oameni diferiţi.
Planeta asta nu e a noastră şi pădurile României sunt ale urşilor şi lupilor. În care se încumetă destui şi mulţi se întorc acasă teferi… Că să mă plimb prin Mall mai bine.
Gândire haiducească de acum decenii, de pe vremea haiducului Pintea. Trăiţi fraţilor în păduri cu urşii şi lupii dacă vă e aşa drag de ei.
Eu nu vreau să fiu o statistică şi să mă întorc teafăr dintr-o ieşire din natură, unde mă duc să mă relaxez la sfârşitul unei săptămâni de muncă.
Eu vreau să fiu sigur că o să mă întorc întreg, nemuşcat şi nemâncat de un urs.
Atâta tot! Cer prea mult? Am siguranţă asta?
Categoric nu, cu 7000 de guri înfometate şi 14000 de labe gata să te sfâşie ce stau ascunse chiar şi în zone turistice, gen Lacul Roşu sau Sfânta Ana.
Le-am explicat că în afară m-am plimbat în perfectă siguranţă pe diverse Coastal Path, pentru că nu sunt urşi. Explicaţia găsită de ei, a fost că normal, doar i-au omorât pe toţi.
Şi exact aşa şi e!
România vrea să scape de urşi dându-i gratis vecinilor din UE. Absolut toate ţările Uniunii Europene ne-au râs în nas şi ne-au spus să ne descurcăm, unii dintre ei motivând că specia asta a dispărut de la ei de peste 100 ani.
Aşa şi? E ceva rău? Nu primează siguranţa oamenilor? Ce fel de activişti sunt aceşti oameni? Sunt sadici? Le place să vadă ştiri de genul celor din ultima lună cum că 4 oameni au fost atacaţi de urs la Băile Tuşnad?
Probabil că da, altfel nu-mi explic. Hai să-i protejăm, ok!
Dar protejează-mă şi pe mine, că doar nu sunt un vânător din Alaska şi am arma pe umăr să mă apăr.
Am mai fi putut citi acest incredibil Jurnal de Poteca  urmată de două fete botezate de mine Reese şi Winterspoon din Wild, în acest Articol ?
Categoric nu! Vă invit sa cititi acest Coast To Coast ce e format din alte 15 articole pe zile de mers, 300 de km pe jos prin sălbăticie.

De ce acest jurnal? Pentru că mi-a plăcut!
Pentru că sunt şi invidios, ca să zic aşa.

Potecile pe care umblu eu, nu le pot termina, nu ajung niciodată la capătul lor. Mereu trebuie să mă intorc la camion.
Dar ele au mers până la capătul potecii…
La capătul potecii fără urşi!

 

 

6 comentarii

  1. Hello, mă bucur tare mult că ți-a plăcut călătoria noastră. Și într-adevăr unul dintre motivele pentru care am ales să facem Coast to Coast din Anglia, noi două fete singure, a fost și faptul că acolo în afară de niște mici șerpi puțin veninoși, nu sunt nici lupi, nici urși. Nu cred că ar trebui să exterminăm toți urșii, au și ei rolul lor pe lumea asta, și pădurea este casa lor. Dar intr-adevăr trebuie ca lucrurile să rămână sub control.

    Cred că putem conviețui și noi și ei. Trebuie să găsim echilibrul.

    Reese si Winterspoon te saluta. (adica Andreea si Daniela. Imi plac numele de botez. Care e Reese si care Winterspoon? 🙂 )

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.