Ce mai gătim ÎN TIR!!!

Aici veţi găsi reţete celebre ca ale Marthei Stewart, concepute special pentru şoferii gurmanzi din tir!
Vom vorbi strict despre ce gătim ÎN TIR, respectiv înăuntrul cabinei, cu ce ne mai împuţim noi hainele, salteaua şi perdelele pentru viitorii şoferi din următoarea tură şi de ce nu, să ne băgăm pwla în suta de mii de euro pe care Bossul nostru a investit-o într-un camion nou.
Prin parcări numai asta auzi între şoferi: „-Vericule, cum îmi pot împuţi rapid cabina tura asta de două luni, ca pe urmă să pută ca şi cum am stat în ea 2 ani?”
Şi ei îşi împărtăşesc reţete secrete moştenite din tată-n fiu de la Şoferii Hârşâiţi, ăia vechi de când lumea în meseria asta, de au început munca pe Tatra:
-Deci se ia una bucată de şuncă afumată în afumătoarea de la ţară, adusă în bagajul de cală și păstrată cu sfinţenie in fundul frigiderului și se taie câteva feliuţe subţiri. Se pregăteşte şi o ceapă sau două, ceva paprika şi apoi se desface cutia de fasole franţuzească Cassoulet, din aia de are fiecare tirist o rezervă considerabilă, că atunci când e blocat în vreo parcare departe de vreun supermarket, să nu rămână Doamne-Fereşte fără băşini în el.
Se începe montajul super complicat al Turnului Babel, respectiv ciuperca aia instabilă de butelie pe bordul mașinii, se pune oala pe ea într-un echilibru incert şi încerci să nu strănuţi sau să faci vreo mişcare bruscă pe lângă ea. Se începe prăjirea slăninii, a cepei, se pun paprika și ceva mirodenii, apoi fasolea poate şi ceva apă şi se lasă la foc molcom să se pătrundă aromele. De fapt, SĂ Pătrundă aromele în cele mai ascunse locuri ale cabinei, că doar ăsta e scopul, nu-i aşa?
Ce v-am scris acum nu e ficţiune, cei care fac aşa ceva se ştiu ei. Personal am dus cândva un trailer unui coleg şi mi-a zis secretos:
“-Colegu’ încă nu mă pot mişca că de abia am pus o fasolică la făcut, cu ceapă cu slăninuţă, mai are câteva clocote de dat… Da’ unde-i? Şi cu ochii roată căutam fasolea, că mirosul îl simţeam… mirosea bine ce-i drept. –Aaa, uite-o colo pe bord.
Frateeee, nici dacă eram cel mai infect om, cel mai retardat mintal nu m-aş fi gândit să fac o fasole în cabină când afară vă jur, era ditamai parcarea şi soare. Plus că avea doar trapa deschisă, uşile închise şi un geam lăsat 3 degete, cunoscătorii ştiu de ce, respectiv curentul şi tirajul îţi iau din puterea buteliei.
La fel şi în curtea firmei în buza biroului parcaţi, că acolo se prinde wifi, stăteam cândva 3 capete tractor. Avem bucătărie în curte, murdară dar totuşi există… şi un polack-latvi-rusnak habar nu am că am uitat, îmi spune că tocmai şi-a pus o supică la făcut. Pe bordul Mercedesului se vedea ciuperca buteliei şi oala cum fierbe şi scoate aburi…
Şi daaa, să nu uităm de veşnicii cartofi prăjiţi, ăia congelaţi că sunt doar 1-2 euro o punga de un kil. Prăjiţi cu ceva şniţele, jos pe lângă pat şi scaun fac minuni, de freci pe urmă cu racleta să scoţi petele de ulei… Phaaai dă curu’ vostru, dă bucătari pârâţi!

Acum ce fac io, că doar nu sunt mai breaz ca voi:
Fac cafea la filtru, mai rar în ibric. Îmi încălzesc o ciorbă, deşi la Daf dacă ai un recipient gen borcan şi-l pui jos sub scaun la sirocou, în 15 minute ţi se ard degetele de arsura cutiei.
De câteva ori mi-am făcut acele ouă scrambled… pun în uleiul rece ouăle şi în buza uşii cu geamul deschis aprind aragazul că nu am butelia ciuperca şi mestec 2 minute şi asta a fost. Respectivele ouă se fac vara şi pe asfalt, nu necesită multă căldură. De cele de mai sus uzitez doar când afară plouă, bate vântul de nu stă aragazul aprins sau e noaptea hoţilor pe un lay-by întunecos de îţi e frică să te şi pişi, că îţi dă hoțu’ de motorină sau de marfă una la bibilică.
În rest program de voie afară în spatele cabinei între cap și trailer… fripturi, sosuri, legume la tigaie, sau chiar în trailer atunci când e gol. Un scăunel, o sacoşă cu toate chestiile să nu te mai dai jos de acolo, berile şi gata, ai tras o prăjeală de fripturi cu usturoi de mamă-mamă, în bucătăria de 13 metri a trailerului…

Cam atât ştiu eu, dar voi dacă mai aveţi şi alte reţete vă rog nu pregetaţi, scrieţi-le aici şi eu le voi împrăştia mai departe ajutându-vă, dat fiind audienţa uriaşă a blogului meu.

Și apropo, grătar în cabină a încercat cineva? D-ăla pe cărbuni, cu fum, cârnați si toate celea? Vedeți că au în supermarketuri, la vreo 5 lire, de unică folosință…

Pă saltea în mijlocul patului, e locul ideal, vă spun io!

blur-bowl-close-up-1516652