Ziua 2 și 3, AstraZeneca vaccin: La ce să te aștepți

Vaccinul AstraZeneca: La ce să te aştepţi…

Pentru cei ce nu au citit încă, au aici ziua 1 a vaccinării anti Covid, cu serul AstraZeneca.

După 24 ore de la vaccin, timp în care am experimentat cam toate efectele adverse descrise în prospect, durere la locul înţepăturii, friguri, senzaţie de rău, dureri musculare şi de oase, simptomele s-au înrăutăţit.

Încercam să mă încălzesc lipit de un şemineu electric ce sufla 26 grade fix în şalale mele, însă fără rezultat. Hainele îmi miroseau practic a ars şi ţesătura frigea, însă corpul meu refuza să reţină şi mai ales să simtă senzaţia de căldură.

Am sfârşit pe canapea înfofolit într-o pătură urmărind absent un film, în timp ce scoteam din când în când gemete, ce păreau că-mi uşurează durerea din corp. Curând fruntea începu să mi se bombeze, ochii să-mi ardă într-un cap mare ce-l simțeam cum se umflă cuprins în flăcări, iar pătura fu dată deoparte. Febra de care mă avertizaseră unii prieteni, se instala uşor, uşor…

36,8… 37,3… 37,5… 37,7 urmăream fascinat cum termometrul se ridică la fiecare măsurătoare. Era ora 19, la exact 24 ore de la inocularea serului…


Mă apuc şi încropesc repede în engleză un mesaj ce s-a vrut detaliat, dar a ieşit cam lălâi, pentru şeful meu (exposesor de Covid-19 luna trecută) şi îi spun că nu îi pot efectua livrarea de mâine. Cer două zile de concediu de odihnă şi îi trimit o poză cu termometrul meu. Iar eu mă pun pe aşteptat cu ochi pe termometru şi gândul la cada plină cu apă rece în care ar trebui să mă bag, ca să evit să-mi ard şi ultimii neuroni disponibili. Aleg varianta light şi mai dau jos din haine.

Paracetamolul luat mă stablizează indeajuns şi merg la culcare cu 37,3 temperatură, valoare ce s-a menţinut până spre dimineaţă. N-am dormit bine pentru că durerea din locul înţepăturii s-a acutizat şi m-a sculat din somn la fiecare mişcare.


Am învăţat să-mi fac din durere un prieten, de-a lungul zecilor de ani de tras de fiare. Socot că dacă nu am febră musculară şi dureri după un antrenament, nu am tras suficent de tare. Asta fără să pun la socoteală nenumăratele accidentari, gen ruptură de biceps femural şi de deltoid, întinderi de gambă şi biceps, etc. Dar le suport stoic, am învăţat din greşeli, iar acum ştiu să mă feresc de ele. În ultima vreme îmi protejez articulaţiile cu shake-uri din proteină din colagen de vită, ce mi-au redat fabulos mobilitatea şi unele mişcări simple ce îmi păreau uitate şi imposibil de realizat fără o durere ascuţită. Spre exemplu: întinderea mâinii stângi în spate şi apucarea rucsacului de pe pat în timp ce sunt la volan, sau îndreptările cu bara având picioarele aproximativ drepte şi strâns lipite, cu stres maxim pe bicepsul femural.


Dar destul cu această paranteză, ce voiam să vă spun e că umărul stâng îmi pare accidentat complet şi simt asta chiar şi acum, la aproape 3 zile de la vaccin. Personal înţepătura îmi pare realizată mult prea sus, la aproape un cm de limita superioară a deltoidului. Am evitat să privesc acul, dar socot că indiferent de cât de mic era, tot s-a apropiat periculos de mult de os, deşi ar fi avut suficientă suprafaţă musculară mai jos în care să injecteze. Nu ştiu care e motivul pentru care asistenta a ales acel loc, dar cu siguranţă la a doua doză voi solicita să coboare câţiva centimetri mai jos.


Una peste alta, experienta vaccinării nu este chiar neplăcută, doar neobişnuită. Să ai într-un timp aşa de scurt toate simptomele unei gripe false, iar serul să încerce să te pună la pământ violent şi rapid, e cel puţin ciudat.

Dar cu toate aceste efecte adverse, ar fi fost meschin din partea mea să refuz oferta de vaccinare, când vezi pe internet imagini din India cu oameni ce urlă şi se roagă de medici să le fie inoculat vaccinul salvator.

Aici în Uk ( populaţie de 66 milioane) s-au efectuat până acum 50 milioane de vaccinări, 35 milioane cu prima doză şi 15 milioane cu cea de-a doua doză, pornindu-se de la cei mai bătrâni până spre cei mai tineri. Acum vaccinează grupa de 40-49 ani cu prima doză.

Efectele adverse sunt mai slabe la AstraZeneca cu cât eşti mai înaintat în vârstă, nimeni nu ştie însă de ce.

În ziua 3 sunt în general bine, doar durerea din umăr nu cedează, mai ales peste noapte. Iar eu sper ca la o eventuală întâlnire cu Covid-ul, sistemul meu imunitar meu o să-şi amintească ce are de făcut şi să lupte ca şi acum să elimine virusul străin din organism.

Şi nu uitaţi… între timp:
HAND: Spălaţi-vă pe mâini
FACE: Purtaţi masca
SPACE: Păstraţi distanţa

Vaccinul nu e nicidecum o soluţie salvatoare 100% şi nu ne dă puteri sau drepturi suplimentare faţă de cei nevaccinaţi… Tot ce am făcut până acum, trebuie făcut şi de acum încolo. În continuare nu e indicat să ne introducem degetele murdare în gură, nu putem să nu purtăm mască în spaţii închise şi nu ar trebui să ne înghesuim unii în alţii.

2 comentarii

  1. Ce a fost greu a trecut, Mihai! Și acul e chiar foarte mic, mie îmi place să privesc drept în față problema cu care mă confrunt (de aia îmi și sunt virușii atât de nesuferiți) și am văzut bine. Nu îți face probleme cu zona unde a fost înfipt, durerea de braț face parte din necaz, așa cum bine știai. Și da, mai durează puțin, încă și după ce te ridici și mergi la treabă. Însă una peste alta, deși nu îți garantează că ai devenit imun de aci înainte, vaccinul îți conferă totuși un plus de siguranță.

    Apreciază

  2. Si eu tot Astra Zeneca, inclusiv rapelul. Alergica de felul meu, ma asteptam la toate efectele secundare, dar nu am avut nimic, nici prima, nici a doua runda. Oboseala nu garantez ca era de la vaccin sau starea mea naturala, iar de simtit intepatura, am simtit vag vreo 2 zile ca e ceva acolo, dar nu durere. Poate usoara jena, poate nici atat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.