The Crown sau serialul care va distruge Monarhia Britanică

Pentru că sunt un tip căruia îi place să se gândească la viitor, uneori mai mult ca la prezent… și pentru că doresc ca într-un viitor semiapropiat, undeva peste vreo 2 ani să acced la obținerea cetățeniei britanice, m-am hotărât să mă apuc de serialul Coroanei de pe Netflix. Nu de alta, dar am socotit că împușc doi iepuri, respectiv mă uit la film și în același timp învăț și istoria britanicilor. Dacă m-aș prezenta acum să dau testul cetățeniei, aș pica cu 20 din 24 și aș răspunde doar la întrebări de genul cine a scris Harry Potter 😀. Testul de cetățenie e cumplit și habar nu am de nici unele… nfine, am terminat acum sezonul 1 din The Crown.

N-am idee pe cine a plătit Netflixul ca să afle toate cancan-ele din culisele familiei Regale dar sigur regizorul și realizatorii serialului îmi par antimonarhiști convinși. Îmi e indiferent dacă toate aceste întâmplări au fost făcute publice la vremea lor și asta pentru că marea majoritate a celor ce au trăit în acele trecute vremuri sunt oale și ulcele, nu sunt matusalemici ca Lizica și Filip, ce au 95 respectiv 99 de ani.
Pe aici prin Marea Britanie cultul Reginei și al Monarhiei Regale e indus copiilor încă din grădiniță când li se spune mereu că The Queen în sus, că Regina în jos și toți copilașîi cresc într-o bulă de fericire unde inorogii, Peppa Pig și The Queen se prind cu toții într-o horă dănțuitoare înăuntrul unei himerice si fericite Britanii monarhice. Bineînțeles asta până vor crește și vor da cu ochii de mizeria asta de serial, The Crown, că altfel nu îl pot numi.
Netflixul se ține tare și nu vrea cu niciun chip să pună la sfârșitul sau începutul episoadelor că totul e o pură ficțiune, neconformă cu realitatea. Hmm… păi dacă e așa, înseamnă că asta e cea mai mare bătaie de joc la adresa unor personalități în viață. Cum dracului să deosebești realitatea de ficțiune, când tot serialul e bazat pe nume și personaje reale… și mai ales pe evenimente istorice?
A fost trist să aflu că educația Reginei primită in copilarie a fost redusă doar la a citi din Constituție, reguli de purtare în înalta societate și alte nimicuri. Nicio integrală, niciun radical, nicio diplomă de absolvire a vreunei facultăți de renume, liceu sau măcar vreo școală primară, de a trebuit săraca să-și angajeze un profesor ca să își mai îmbogățească cunoștințele, altfel se uita ca curca-n stele când se întâlnea cu Churchill sau alți diplomați.
Am dedus că banii sau funcția nu aduc fericirea când am văzut-o pe Lizica aruncând cu oale în capul lui Filip, sau după nenumăratele certuri și vieți paralele ale celor doi.
Filip umbla mereu prin cârciumi „Gentleman’s Only” !!!, un fel de pavăză pentru curvăsăreală și Lizica se pare că avea ochi pentru un grăjdar… Ei hai să nu fiu nesimțit.. nu era chiar grăjdar, se ocupă cu breeding-ul, adică ținea iapa atunci când armăsarul i-o trăgea, ce mai tură vura! În timp ce Regina Lizica se uita, că dehh era calul ei.

Băăă, știm cu toții că mai întoarcem uneori capul după câinii ce și-o trag pe stradă dar totuși calul e cal, frate! Are în dotare una ca de cal… și fără să vrei simți că te ia un pic cu tremuraturi printre coapse, așa că e de înțeles. A fost o atracție animalică și nimic mai mult!

Per total serialul The Crown care în fapt e o opera de artă genială ce ia premii peste premii, fiind foarte bine realizat, îmi lasă un gust amar pentru bătaia de joc la adresa unor monarhi în viață.
De aceea cred că acest serial va distruge Familia Regală din UK, sau dacă nu serialul, măcar interviul lui Meghan și prințul Harry tot o va face, diseară la ora 21:00 pe ITV.

***

Și poziția Netflix-ului referitor la disclaimer:

https://www.washingtonpost.com/world/2020/12/07/the-crown-netflix-british-disclaimer/

5 comentarii

  1. He-hey!… Am văzut serialul. Cel puțin cât a fost el dat, dacă nu se mai lucrează deja la o nouă serie. Că vorba ceea: evenimente încă au mai fost! Diana este arătată până la mijirea împotrivelilor, nu și cu părăsirea Casei. Și feciorii înșiși au istorii, ce mai. Se poate continua. Au fost devoalate multe, ce-i drept, în acest serial. Ai să vezi! Dar nu cred că și-ar fi putut permite să ficționeze în cazul de față. Știm cu toții cât sunt de stricți cei din aparatul de stat ca să mențină o imagine bună Casei Regale. Dar ce mai puteau face? Trăim în altă epocă, nu mai poți pune pune știrilor batista pe țambal, ca pe vremea lui Churchill. Sunt sigur că înainte de a fi divuzat a trebuit să primească undă verde din partea familiei regale. Faptul că a fost acordată, cinste lor. În fond, regi sau regine, sunt oameni și ei, ca noi toți. Cu bune și rele. Nu-s veniți din cer, cum susțineau faraonii. Iar istoria este cunoscută. Așadar, eu nu cred că le-a dăunat, ba dimpotrivă. Mie cel puțin, la sfârșitul vizionării mi-au devenit chiar mai simpatici decât înainte, așa cum îndeobște se întâmplă cu eroii oricărei producții.
    La mulți ani soției, de 8 martie!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.